acceptedPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Museene på Eiganes

Sommeråpent 1. juni - 31. august

Sommeren 2021 kan du oppleve de herskapelige museene Breidablikk, Ledaal og Holmeegenes på én billett. Avslutt gjerne museumsrunden i kaféen på Holmeegenes.

Breidablikk, Eiganesveien 40A
Villaen Breidablikk ble bygget for skipsreder, handelsmann og politiker Lars Berentsen i 1880-1882. På slutten av 1800-tallet var han blant de mest velstående borgere i Stavanger, og han ønsket seg en representativ bolig som ikke stod tilbake fra naboeiendommen Ledaal. Han engasjerte derfor en av landets mest anerkjente arkitekter, Henrik Nissen i Kristiania, til oppdraget. Da siste eier Olga Berentsen døde uten arvinger i 1965, ble eiendommen etter hennes siste ønske åpnet for allmenheten. Stavanger kommune fikk ansvaret for parkanlegget og Stavanger museum fikk det faglige ansvaret for villaen som åpnet dørene i 1975.

Breidablikk har et usedvanlig godt bevart interiør, og viser hvordan et overklassehjem så ut på slutten av 1800-tallet.

Ledaal, Eiganesveien 45
Ledaal ble bygget som lystgård for Kiellandfamilien i årene 1799-1803. Byggherre var Gabriel Schanche Kielland, eieren av et av landets største handelshus. Eiendommen gikk i arv i familien. Alexander Kielland var oldebarnet til Ledaals byggherre. Forfatteren bodde aldri selv i huset, men hørte til gjestene i selskapslivet som fant sted her. Da byfogd Jonas Schanche Kielland døde i 1930, var alle hans barn flyttet fra byen, og Ledaal ble kjøpt av Stavanger museum i 1936.

Ledaal har hatt status som Stavangers kongebolig siden 1949. Ledaal fungerer i dag som museum, kongelig residens og representasjonslokaler for Stavanger kommune.

Holmeegenes, Eiganesveien 64

Holmeegenes ble bygget som forpakterbolig med driftsbygning for Axel Kielland i 1864. På 1890-tallet ble eiendommen kjøpt av familien Pedersen som drev som gartneri her fram til 1950-tallet. Eiendommen og bygningene ble fredet av Riksantikvaren høsten 2005, etter ønske fra Gunhild Pedersen, som døde i 2006. Holmeegenes åpnet som museum i 2020.

I tillegg til eiendommen og bygningene i seg selv, er inventaret av særlig kulturhistorisk verdi, med en stor samling gjenstander fra perioden 1. verdenskrig til 1950-årene.